Klassiek, modern, academisch, rechtrichten, holistisch, natural of misschien wel vierdimensionaal... Allemaal termen waar ruiters of instructeurs zich mee identificeren of mee onderscheiden. Ondanks dat deze visies of termen vaak claimen dat zij de enige juiste weg zijn, zolang je maar je paard uitsluitend volgens dat bepaald systeem of die stroming traint, blijkt de praktijk vaak weerbarstiger. Veel ruiters krijgen op een bepaald punt toch het gevoel dat ze iets missen, of dat er iets niet klopt. Ze gaan datgene wat ze tot dan toe hebben geleerd in twijfel trekken. En soms komen ze dan zelfs tot de conclusie dat ze op een dwaalspoor zijn geraakt.
Het goede nieuws is dat dat zeurende gevoel het begin is van het proces van bewustwording. We worden ons bewuster van wat we denken en wat we doen. We leren de signalen van ons paard beter te lezen en ontdekken soms dat de 'waarheden' en overtuigingen die we (on)bewust van anderen hebben overgenomen eigenlijk niet in lijn zijn met de manier waarop je zelf met je paard wilt omgaan. Natuurlijk is het niet zo dat alles wat je tot nu toe hebt geleerd of ervaren niet waar was. Maar op het moment dat je het in een andere context gaat zien, ga je andere verbanden leggen en kom je tot andere inzichten. En dat kan soms best confronterend zijn.
Toch is het belangrijk dat je door dat proces heen gaat als je je horsemanship goed wilt ontwikkelen. Alleen wanneer je je eigen visie vormt en deze steeds door ontwikkelt, dan kun je het beste uit jezelf én je paard halen. Anders blijft elk systeem slechts een kunstje wat je toepast op je paard. Maar hoe pak je dit nu aan? Hoe kom jij tot je eigen visie op goed horsemanship en hoe kun je je ontwikkelen tot de beste ruiter die jij kunt zijn? I.s.m. springruiter Wesley Mulder schreef ik er deze blog over. Er zijn namelijk een aantal kenmerken die je in huis moet hebben om de beste ruiter te worden die je kunt zijn. Daarbij vertelt Wesley over zijn weg die hij heeft afgelegd as springruiter en kun je meer lezen over onze plannen om begin 2021 een aantal events te organiseren voor ruiters en trainers die de beste ruiter willen worden die ze kunnen zijn. Het eerste event zal plaatsvinden in januari 2012. Via deze link kun je alvast reserveren!
Wil jij je ontwikkelen tot de beste ruiter die je kan zijn?
Heb je je ooit afgevraagd wat succesvolle ruiters of trainers met elkaar gemeen hebben? Zij hebben met elkaar gemeen dat zij in staat zijn (of waren) om zichzelf en hun horsemanship steeds weer opnieuw uit te vinden. Deze ruiters en trainers beschikken over een aantal kenmerken die hen succesvol maken. Deze kenmerken geven hen de drive om alles te doen wat nodig is om het maximale uit zichzelf en hun paard te halen.
Succes wordt vaak in verband gebracht met geld, het winnen van lintjes en ego waarbij het welzijn van het paard ondergeschikt is. Dat is niet wat we met ‘succes’ voor ogen hebben in deze blog, lees ook deze blog over een andere kijk op succes. Succes in de paardensport is wat ons betreft allesomvattend, zie ook het kader.
Mensenleven te kort om echt goed te leren rijden
Er wordt vaak gesteld dat een mensenleven te kort is om goed te leren paardrijden. De meeste van ons leren door ‘vallen en opstaan’, ‘trail and error’. We hebben eigenlijk dus altijd te kort tijd om goed te leren rijden en omgaan met paarden. Daarom is het van belang dat als je je wilt ontwikkelen tot de beste ruiter die je kunt zijn, je zo effectief mogelijk probeert te handelen en ervoor waakt dat je op een dwaalspoor raakt. Succesvolle ruiters en trainers hebben ergens de kunst afgekeken en daar zelf weer aanpassingen en heraanpassingen op gedaan voordat zij bereikten wat zij wilde.
Wesley: “Wat mij veel geholpen heeft is heel veel te kijken naar andere ruiters. Als ik zag dat een bepaalde ruiter zijn handen wat hoger hield, dan probeerde ik dat ook en keek ik wat het effect was op mijn paard. Soms pakte dat goed uit en soms werd dat een totale mislukking. Dan leerde ik daar in ieder geval van dat ik het zo niet wilde. Ik heb door de tijd heen ook verschillende paarden gereden, die ook allemaal weer om een eigen benadering vroegen. Sommige ruiters of trainers hebben een heel eigen systeem, zoeken daar paarden bij uit en zijn daar heel succesvol mee. Ik had die luxe niet om paarden uit te zoeken en als je die luxe niet hebt, dan moet je je aanpak en rijstijl aanpassen aan het paard wat je op dat moment voor je hebt. Ik zie dat juist als een voordeel, want daardoor kun je veel leren. Ik kan nu ook met veel verschillende type paarden goed overweg. Of ze nu heel heet, wat flegmatiek, angstig of wat dominant zijn. Groot of klein. Door met bepaalde paarden bepaalde wegen verkennen, voel je wat werkt en wat niet, wanneer paard tevreden is en wanneer niet.”
Als je je wilt ontwikkelen tot de beste ruiter die je kunt zijn, hoef je dus niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wel is het belangrijk dat je eerst zorgt dat je een bepaald systeem of methode echt goed onder de knie hebt. Van daaruit kun je daar je eigen aanpassingen op gaan doen zodat je je uiteindelijk je eigen stijl ontwikkelt die bij jou past en in lijn is met de betekenis die je paard voor jouw heeft.
Wesley: "Wanneer je eenmaal een bepaalde methode onder de knie hebt, vergt het moed om oude gewoontes los te laten en vraagt het flexibiliteit om eens te experimenteren. Je moet een beetje eigenwijs zijn om je eigen weg te volgen, maar ook beïnvloedbaar genoeg om open te blijven staan voor nieuwe inzichten."
Het begint met passie voor het paard
Alle succesvolle ruiters en trainers hebben een reden ontdekt, een haast obsessieve doelstelling die hen de motivatie geeft om te groeien en beter te worden. Passie zorgt ervoor dat je van je paard valt en toch weer de moed vindt om op te stappen. Je weet wanneer paarden je passie zijn wanneer je bewustzijn en je ego volledig naar de achtergrond verdwijnen op het moment dat je met je paard bezig bent en je op kan gaan in datgene wat je doet. Je ervaart plezier, je krijgt er energie van en je verliest het besef van tijd. Wat je met je paard doet, doe je met hart en ziel. Niet omdat het moet of omdat je een ander iets wil bewijzen, maar omdat je het diep van binnen wilt.
Succesvolle ruiters hebben een plan
Succesvolle ruiters hebben een plan, ruiters die falen een excuus. Als je je tot een heel goede ruiter of trainer wilt ontwikkelen is het niet voldoende om over een goed paard, een goede instructeur en goed materiaal te beschikken. Je moet je paard en de middelen op de juiste manier in kunnen zetten. Voor paardensporters geldt dit dubbelop; je hebt niet alleen een strategie uit te stippelen om jezelf maximaal te kunnen ontwikkelen, je moet hierbij ook rekening houden met je paard. Je wilt je paard in dit proces ook gelukkig en gezond houden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je als ruiter bepaalde oefeningen keer op keer moet rijden om het geven van de juiste hulpen onder de knie te krijgen, en daarbij de juiste reactie van het paard te krijgen. Maar stel dat je een jong paard hebt die het fysiek nog niet aankan om keer op keer die oefening met jou te doen, dan zul je hier rekening mee moeten houden. Een extra uitdaging dus! Je kan nog zoveel talent en ambitie hebben, je paard kan nog zo goed zijn, maar je moet met je paard wel de juiste weg zien te vinden. De beste ruiters en trainers hebben niet altijd de beste paarden of middelen. Ze hebben vooral een goede strategie om het beste uit zichzelf en hun paard naar boven te halen, binnen hun mogelijkheden en beperkingen.
Focus op waarden in plaats van uitkomsten
Waarden zijn specifieke overtuigingen met betrekking tot wat goed is voor jou en je paard. Er wordt binnen de paardensport veel gediscussieerd over wat wel en niet goed is. Denk bijvoorbeeld aan discussies over welzijn, over trainingsmethoden, over middelen (wel of geen bit). In deze discussies gaat het er vaak fel aan toe. Wat je vaak in dergelijke discussies ziet gebeuren is dat van details hoofdzaken worden gemaakt. Lees ook over het hoe, wat en waarom in de blog ‘Waarom houden we eigenlijk (van) paarden? Als je verschillende succesvolle (top)ruiters of trainers naast elkaar zet (ongeacht welk labeltje eraan hangt; klassiek, modern, natural, dressuur springen of eventing) dan zie je dat zij verschillende doelstellingen hebben, maar dat zij bijna altijd een gemeenschappelijk fundamenteel bewustzijn hebben over wat echt belangrijk is in het goed trainen van- en omgaan met- een paard. Hun visies lijken zich te onderscheiden met aspecten als welzijn, samenwerking, rechtgerichtheid, paardvriendelijk, natuurlijk, vertrouwen, respect voor het paard etc. Maar als je je verder verdiept in hun visie blijkt dat geen enkele succesvolle ruiter of trainer het belang deze aspecten NIET onderschrijft.
Wesley: “Ik ben begonnen in de dressuur en gaandeweg overgestapt naar het springen. Springen en dressuur staat helemaal niet zo ver van elkaar af. Als een dressuurruiter een uitgestrekte galop moet laten zien in de poef, dan is die perfect als die mooi bergop doorgesprongen en mooi aan het bit is. Maar diezelfde galop wil ik ook op die lange lijn als ik naar die laatste stijlsprong galopeer in de barrage. Als je in zo’n goede galop bij de sprong aankomt, dan heb je 90% kans dat de balk blijft liggen. Als je in een slechte op de voorhand gesprongen galop, op een naar beneden duikend paard aankomt, dan is het niet onmogelijk om over die stijlspong te komen, maar dan ben je overgeleverd aan de kwaliteit en oplettendheid van het paard.”
Wat succesvolle ruiters en trainers dus met elkaar gemeen hebben is dat ze zich heel bewust zijn van wie ze zijn, wat ze precies willen van het paard en waarom ze doen wat ze doen. Begrip voor deze fundamentele waarden en het vermogen om de signalen van een paard goed te kunnen lezen is wat die succesvolle (top)ruiters en trainers met elkaar gemeen hebben. Deze zijn essentieel om jezelf te kunnen ontwikkelen tot een goede ruiter. Als je deze weet te onderscheiden, dan besef je meteen dat discussies over optoming, wel of geen ijzers of andere (welzijns)details die tot hoofdzaken worden gemaakt, bijzaak is.
Als je bijvoorbeeld in de communicatie met je paard vertrouwen, respect en samenwerking als waarde hebt, dan is het middel wat je gebruikt om te communiceren veel minder van belang. Of je nu een neckrope of stang en trens toepast, of desnoods je paard leert rechtsaf te gaan als je zijn linker oor aanraakt. Een optoming is niet meer dan een middel om te kunnen communiceren met je paard. Alles valt of staat met de intentie en vaardigheid waarmee het wordt toegepast. Afhankelijk van het einddoel wat men met het paard voor ogen heeft, kunnen deze details natuurlijk wel weer net het verschil maken. Waar het om gaat is dat je als ruiter bewuste keuzes maakt waar de juiste waarden aan ten grondslag liggen.
Doorgaan tot het lukt
Het is vrijwel onmogelijk om zonder inzet een hele goede ruiter te worden. Je hebt niet genoeg aan passie, strategie en overeenstemmende waarden. Je moet daarnaast ook echt de inzet en fysieke vitaliteit hebben om actie te ondernemen. Lees ook de blog; Hoe serieus neem jij de paardensport? Goed horsemanship is niet los te denken van de fysieke en mentale energie die het mogelijk maakt het beste te maken van wat je in je hebt. Wat goede ruiters en trainers nog meer gemeen hebben is dat zij allen een hele goede coördinatie hebben. Mocht je dit niet van nature hebben dan is dit iets wat je kunt trainen. Ook zijn zij constant nieuwsgierig en ze blijven hun eigen aanpak analyseren en kijken waar het beter kan. Je moet de energie hebben om je constant te blijven inzetten om je kennis, vaardigheden en mogelijkheden te vergroten.
Wesley; “Ik kijk filmpjes van mijn eigen rijden soms wel tien tot vijftien keer terug. Pechfoutjes in het springen bestaan niet zo heel veel. Negen van de tien keer komt het neer op de wijze van rijden. Als een paard op een stijlsprong balk eraf tikt, dan komt dat vaak omdat laatste galopsprong niet daar is waar die moet zijn, te veel in het bit, achter het been. Dat is de puzzel die je moet oplossen. En door veel te puzzelen ontwikkel je je eigen visie.”
Als je wint heb je vrienden
Wat succesvolle ruiters en trainers beschikken over het vermogen om relaties aan te gaan. Niet alleen met paarden, maar juist ook met andere mensen. Zelfs als die er andere opvattingen of overtuigingen op nahouden. Door hun nieuwsgierigheid gebruiken ze dat contact juist om hun eigen opvattingen over goed horsemanship verder aan te scherpen.
Wesley: “Ik denk dat het belangrijk is dat je als ruiter verschillende wegen bewandeld om je eigen visie te vormen en dat dat proces nooit klaar is. Na mijn ponytijd ben ik op de zaterdagen begonnen met werken bij een dressuurstal, waar ik leerde te werken en te rijden volgens een bepaald systeem. Daar heb ik veel van geleerd en ik heb daar hele goede dingen uit gehaald. Maar na verloop van tijd had ik ook het gevoel dat er dingen waren die misschien wel anders konden, dus ging ik op zoek naar nieuwe inzichten. Ik heb daarna voor verschillende andere stallen gewerkt en daar ook veel geleerd. Uit al die systemen heb ik wel inzichten gehaald die ik wel goed vond, maar onderweg ook inzichten losgelaten die uiteindelijk toch minder pasten bij de manier waarop ik mijn paarden wilde trainen. Bij de een leerde ik over beenhulpen, bij de ander meer over een fijne hoofd-halshouding of lag juist weer meer de focus op tempocontrole.”
Wat hieraan ten grondslag ligt is dat Wesley in staat is contact te maken en relaties aan te gaan met andere ruiters en trainers en zo de gelegenheid voor zichzelf creëerde zich in hun werkwijze te verdiepen, de kunst af te kijken en eruit te pikken wat hij van belang vond en kon gebruiken in zijn eigen ontwikkeling tot een succesvol springruiter. Los daarvan heeft ieder mens behoefte aan verbinding met andere mensen. Zonder dat is ieder succes leeg en hol. We kunnen ontzettend veel voldoening halen uit de interactie met ons paard, maar als we vervolgens echt niemand hebben om die ervaring mee te delen, dan wordt het allemaal een stuk minder leuk.
Communiceren kun je leren
De manier waarop we met onszelf, met ons paard en anderen communiceren is uiteindelijk doorslaggevend. Communicatie kent dan ook vele facetten; om goed met je paard te kunnen communiceren moet je het wezen paard heel goed kunnen doorgronden. Om met je lichaam goed op je paard te kunnen inwerken, moet je je bewust zijn van je eigen lichaam en geest. Je moet op de juiste manier met jezelf kunnen communiceren om de juiste waarden en overtuigingen helder te krijgen en je moet met andere mensen kunnen communiceren, zoals bijvoorbeeld een goede instructeur, om de juiste ervaringen op te kunnen doen.
Je eigen visie vormen is een ontdekkingsreis
Wesley: “Je eigen visie vormen is eigenlijk een ontdekkingsreis. Mijn reis is nog lang niet ten einde, want elke dag leer ik weer bij. Ik kan soms terugkijken en dan echt denken; ‘Wat dacht ik toen?’. Ik heb geleerd mijn oogkleppen af te zetten. Niet denken, dit is het, zo moet het zijn. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde; op een fijne manier met het paard werken, een happy athlete, een paard wat mooi licht in de hand en aan de hulpen is, los onder je door beweegt, evenwicht mooi verdeeld over 4 benen, liefst achter nog iets meer dan voor. Ook met het oog op welzijn, zijn er verschillende manieren om dat te bereiken. Elk paard benader je daarin anders en afhankelijk van je discipline, sportieve of recreatieve doelstellingen zul je in uitvoering misschien net iets meer of iets minder de nadruk leggen op bepaalde aspecten. Maar tegelijkertijd zijn er ook weer heel veel raakvlakken. “
Door regelmatig even de tijd te nemen en terug te gaan naar de vraag wáárom je nu eigenlijk (van) je paard houdt, en vervolgens jezelf af te vragen of je aanpak en je acties nog wel in lijn zijn met de betekenis die je paard voor jou heeft, ontwikkel je je eigen visie. In deze is er geen quick-fix, maar het is een on-going proces, want met paarden raak je nooit uitgeleerd'. Hoewel er geen quick-fix is, is er wel een recept om jezelf als ruiter of trainer continu te blijven verbeteren:
Event: Vorm je eigen visie en wordt de beste ruiter die je kunt zijn
Wil jij jezelf ook ontwikkelen tot de beste ruiter of trainer die je kunt zijn? Ben jij er klaar voor om eens de confrontatie aan te gaan met jouw eigen opvattingen en overtuigingen over goed horsemanship? Vind jij het leuk om samen met en van elkaar te leren? Ben je open minded en nieuwsgierig? Begin 2021 gaan we een aantal events organiseren waarin we je willen inspireren om je eigen visie te vormen en je handvaten te geven hoe je inzichten uit verschillende disciplines aan elkaar kunt knopen om tot een aanpak te komen die werkt voor jou én je paard. Binnenkort zullen we meer bekend maken. Je kunt je alvast reserveren via deze link.
Voor ondernemers en bedrijven: Ben je ondernemer en spreekt deze blog jou aan? Heb jij een product of dienst waarmee jij de paardenwereld een beetje mooier en beter wilt maken? Lijkt het je leuk om met ons samen te werken? Laat het ons weten en stuur een mail naar info@dehippischecarriere.nl
#missionforhorses #horsemanship #uvex #dressuur #springen #naturalhorsemanship #klassiekedressuur #eventing #bitloos #event #welzijn
Comments