top of page

Bit&Bridle

Optimaliseer de communicatie met je paard.

De aanleuning die je hebt met je paard zegt veel over de wijze waarop je met je paard communiceert. In de aanleuning komt namelijk alles samen; rijtechniek, de manier waarop het paard zijn lijf gebruikt, de anatomie, eventuele blokkades en gevoeligheden in het lijf, de manier waarop het paard gemanaged is qua voeding, hoefverzorging, temperament en gedrag. Problemen in de aanleuning zijn vaak terug te redeneren naar een, of meerdere van deze aspecten.

IMG_9226.jpg

In de praktijk

Hoe gaat een consult in zijn werk?

Tijdens het Bit & Bridle Consult kijk ik verder dan alleen naar de pasvorm van het bit én van het hoofdstel. Zo kijk ik naar de anatomie van de mond, nek- en kaakgewricht, of er sprake is van een eventuele blokkade in het lijf, naar het rijtechnische aspect en naar de wensen en doelstellingen van de ruiter. Er zijn tal van bitten en (bitloze) hoofdstellen met allen hun eigen inwerking en ook ieder paard is anders. Door het test-rijden met een aantal bitten en/of bitloze hoofdstellen die ik op basis van het vooronderzoek en de intake heb geselecteerd, gaan we op zoek naar de beste optoming voor jou en je paard.

Voor wie is een Bit & Bridle Consult?

 • Voor ruiters die de aanleuning van hun paard willen verbeteren;

 • Bij problemen zoals wonden in de mond, tong over het bit, kantelen van het hoofd, schudden of een onrustige aanleuning;

 • Wanneer je de overgang wilt maken naar het rijden met stang- en trens;

 • Wanneer je paard (tijdelijk) geen bit verdraagt door bijvoorbeeld problemen of trauma in de mond;

 • Wanneer je twijfelt tussen met bit of bitloos rijden;

 • Wanneer je de overstap wilt maken naar bitloos rijden en niet weet welk bitloos systeem het beste voor jou en je paard werkt.

Onafhankelijk advies

Ik ben niet verbonden aan één merk of leverancier. Ik heb meerdere grote en kleine merken op voorraad. Onder andere Sprenger, Nue Schule, Trust, Fager en Harry Horse. De bitloze testhoofdstellen waar ik mee werk zijn van het merk F.R.A., Bridle2Fit en Harry Horse en vallen binnen systeem 2 tot en met systeem 5. Hieronder vallen de volgende type hoofdstellen; hackamore, bosal, sidepull, kingekruisd, kaakgekruisd.

Maatwerk en aangepaste voorwaarden

Voor maneges, professionals met meerdere paarden en verenigingen werk ik met aangepaste tarieven en werkwijze. 

Xavi & Jasmijn .03.jpg
IMG_9471.jpg

Veel gestelde vragen...

Hoe lang duurt een consult?

Afhankelijk van je vraag duurt een consult ongeveer 1,5 uur. Consulten waarin we op zoek gaan naar een passende stang- en trens combinatie of waar we zowel bit als bitloze optomingen fitten duren ongeveer 2 uur. Het aanmeten van een hoofdstel op maar duurt ongeveer een half uur.

Wat als het aangemeten bit toch niet bevalt?

Het komt zelden voor, maar het kan dat je paard binnen een aantal dagen toch anders op het bit reageert dan tijdens de fitting. In dat geval kun je het bit binnen 14 dagen nog retourneren of ruilen. Je betaalt dan 15% van de nieuwwaarde van het bit. 

Wat kan ik doen als voorbereiding op het consult? 

Voor het beste resultaat is het fijn als het paard recent nog bij de tandarts is geweest. Zorg dat de optoming waarmee je nu rijdt, klaar hangt. Daar gaan we mee van start. 

Moet ik verplicht een bit kopen tijdens het cosult?

Nee, dat hoeft niet. Soms is de uitkomst dat het eigen bit of optoming toch het beste is. Of dat de aanleuningsproblemen een andere oorzaak hebben. Dan betaal je alleen het consult. 

Moet ik rijden tijdens een consult?

Behalve als je paard nog niet onder het zadel is: Ja. Want dan kunnen we het beste de inwerking beoordelen. En zo kun jij ervaren wat een verschil het juiste bit kan maken. 

Ik ben met rijden nog niet zo ver, is dat erg? 

Nee, helemaal niet! Tijdens een consult hoef je geen ingewikkelde oefeningen te rijden. Als jij op beide handen in stap, draf en eventueel in galop kunt rijden, dan is dat voldoende om de inwerking van het bit/optoming te kunnen beoordelen.

Mijn jonge paard is nog niet onder het zadel, is een bitftting dan wel zinvol?

Voor jonge paarden werk ik met een aangepast protocol. We kijken dan vooral naar de pasvorm van het hoofdstel, en dan testen we aan de hand of eventueel de longe een aantal bitten uit. We houden het heel simpel, en kijken naar een passend bit waarmee jij een goede start kunt maken met je jonge paard. Indien nodig evalueren we na verloop van tijd of aanpassing nodig is. 

Ik vind het spannend als iemand meekijkt tijdens het rijden.

Daar hebben meer ruiters last van, maar dat is écht niet nodig. Ik ben er om jou en je paard te helpen. Ik kan je het beste helpen als ik het eerlijke beeld zie. Dus vertel en laat vooral zien waar je tegenaan loopt. Alles wat we tijdens de fitting bespreken is vertrouwelijk.  

Kan ik het bit/hoofdstel direct bij jou kopen? 

Jazeker! Je kunt het geteste bit/bitlooshoofdstel direct afnemen. Ik heb altijd een ruime vooraad bij mij.  

Passie voor Bit&Bridle fitting

Bitfitten en de aandacht voor inwerking van bitten en (bitloze) optomingen op de biomechanica is een relatief nieuw vakgebied binnen de paardenwereld. En met alle discussie over paardenwelzijn en het gebruik van hulpmiddelen bijzonder actueel. Het is een vakgebied dat zich constant doorontwikkeld. Als professional sta ik niet stil en lever ik ook graag mijn bijdrage. 

305834173_496421299156810_6649088841466230032_n.jpg

Gediplomeerd ICPBC bitfit consultant

Ik volgde de opleiding tot bitfitconsultant bij het ICPBC (international College for Professinal Bitfit Consultants) en sta geregistreerd in het kwaliteitsregister.

20240106-0540.jpg

Verschillende disciplines

Mijn klantenkring is zeer divers. Van internationaal springruiters, (subtop)dressuurruiters tot endurance en recreatieruiters. Ik werk met sportpaarden, pony's en zelfs trekpaarden komen in mijn praktijk voorbij. 

Ontwerp zonder titel (64).png

Onderzoek naar dieronvriendelijke hulpmiddelen. 

In 2023 leverde ik een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar dieronvriendelijke hulpmiddelen door mijn kennis en ervaring vanuit de praktijk in te brengen. 

lmv-media-group.png

Paardenwelzijn en maatschappelijk draagvlak van de paardensector.

Binnen de Sectorraad Paarden zit ik in de werkgroep Publieke Opinie en de werkgroep Paardenwelzijn. Hier lever ik vanuit mijn expertise als bitfitter input op de dossiers Harnachement en Hulpmiddelen.

82937130_2604804656398074_8003880854147301376_n.jpg

Multidisciplinare samenwerking

In de aanleuning komt alles samen. Daarom zoek ik graag de samenwerking en afstemming op met andere professionals zoals tandartsen, fysiotherapeuten en instructeurs. 

107461775_2755698977975307_5969759117688680152_n_edited.jpg

Vakidioot en nooit klaar met leren

Ik volg alle ontwikkelingen die van invloed zijn op het vakgebied op de voet, deel ervaringen met fabrikanten/leveranciers, (top)ruiters en professionals. En mijn grootste leerschool: Mijn eigen dagelijkse praktijk.

Tarieven:

 • Bitfitconsult Trens: 75,-

 • Bitfitconsult Stang&Trens 95,-

 • Bitloos Hoofdstelfitting: 75,-

 • Combinatieconsult Trens/Bitloos 95,-

 • Aanmeten Hoofdstel op maat: 45,-

 • Vervolgconsult: 45,-

Kosten per bit variëren van 28,- tot 260,-. 

Een hoofdstel op maat kan geleverd worden vanaf 180,-. Hoofdstelonderdelen kunnen ook los geleverd worden.

Voor bitloze hoofdstellen wordt de adviesprijs van de leverancier aangehouden.

Reiskosten:

De reiskosten worden verdeeld over het aantal klanten. Voor een enkel consult kun je naar mij in Callantsoog komen, locatie Manege Noot. 

 • Tot 10 km vanaf Julianadorp geen reiskosten

 • 10 tot 25 km vanaf Julianadorp €25,-

 • 25 tot 35 km vanaf Julianadorp €35,-

 • 35 tot 45 km vanaf Julianadorp €45,-

 • 45 tot 55 km vanaf Julianadorp €55,-

Overige voorwaarden:

Voor verenigingen, maneges en (professionele) ruiters met meerdere paarden gelden aangepaste voorwaarden en tarieven.

bottom of page