Om met je paard tot grote prestaties te komen moet je wel een speciale band met hem hebben. Je vormt een team met hem en hij is je partner. Paard en ruiter moeten samen een ‘klik’ hebben, maar wat is die ‘klik’ nu precies en hoe bouw je een band van vertrouwen en wederzijds op respect met je paard? Springruiter Wesley Mulder heeft met al zijn paarden wel een goede klik. Maar sommige paarden zijn net iets specialer. In deze blog lees je over Holland, de grote reus met een klein hartje die als jong paard een slechte start kende en tegen alle verwachtingen in zich nu ontwikkeld tot misschien wel Wesley zijn toekomstige Grand Prix toppaard.
Holland is een grote bruine ruin van 8 jaar oud van Balou du Rouet x Celano. Met zijn stokmaat van 1.91m, zijn lange hals en rug, stijl en week gekoot achterbeen heeft hij niet echt de meest voor de hand liggende bouw voor een springpaard. Ook qua karakter is hij niet de makkelijkste.
Wesley vertelt; “Holland heeft een slechte start gehad. Als jong paard was hij al extreem groot en slap. Hierdoor kon hij zich slecht verdedigen en was hij een beetje het pispaaltje in het koppel jonge paarden waar hij mee opgroeide. Om die reden hebben ze destijds Holland uit het koppel gehaald en hem bij een koppel jaarlingen gezet. Vanaf dat moment heeft Holland besloten dat hij het kaas niet meer van zijn brood zou laten eten en dat de aanval is de beste verdediging is. Tot op de dag van vandaag valt het nog steeds niet mee een goed weidemaatje voor hem te vinden. De meeste paarden komen er niet goed vanaf als ze een middag met Holland in de wei hebben gestaan, dus staat hij alleen op de weide. Al zijn er wel een paar paarden waar hij graag naast staat in de wei.”
Bijzonder paard
Holland kwam drie jaar geleden bij Wesley onder het zadel. “Ik ben Holland in eerste instantie gaan rijden voor de toenmalige eigenaar. Toen de eigenaar hem bracht, had hij wel een vermoeden dat hij goed zou kunnen springen. Nadat ik hem een keer gesprongen had, was ik gelijk verkocht. Holland was groot, slap en zeker niet heel gemakkelijk, maar het werd wel duidelijk dat hij talent had. Bepaalde dingen deed hij zó vanzelfsprekend, daar hebben paarden met een normale stokmaat nog moeite mee. Ik voelde gelijk een dat het om een bijzonder paard ging, al was Holland niet het gemakkelijkste paard. Hij is van nature erg wantrouwend en hij is snel bang en onzeker. Het was dan ook de uitdaging om zijn vertrouwen en respect te winnen. Zo bouwde hij veel spanning op als hij alleen de baan in moest op concours. Dan werd hij erg onzeker als hij geen andere paarden meer zag of durfde hij niet goed door een bepaalde hoek in de ring. Ook van de waterbak was hij niet van gecharmeerd, als hij die zag wilde hij het liefst rechtsomkeert maken.”
Vertrouwen winnen door rustig tegen Holland te praten
“Door Holland thuis goed voor te bereiden op wat er op concours van hem werd gevraagd, won ik langzaam zijn vertrouwen. Als hij een hoek eng vond, dan werkte het niet goed om dan eens even flink been te geven en hem er op die manier doorheen te rijden. Dan kreeg ik hem uiteindelijk het parcours wel rond, maar met heel veel spanning. Zo ontdekte ik dat als ik rustig tegen hem praatte als hij wat gespannen raakte, hij daar langzaam de spanning van af liet vloeien. Hoe meer moeite ik deed om naar hem te luisteren, hem te begrijpen en hem het vertrouwen te geven, hoe meer hij op mij ging vertrouwen.”
Opgevouwen in de vrachtwagen mee naar huis
Na een jaar bij Wesley in training te zijn geweest ging Holland weer terug naar zijn eigenaar. “Ik was daar wel ziek van, ik was ondertussen wel gek op dat paard geworden. Het geeft toch altijd een speciaal gevoel als paarden echt op je gaan vertrouwen. Maar zo gaan die dingen nu eenmaal als je paarden voor eigenaren traint. Na een jaar werd ik opgebeld door de eigenaar dat zij toch niet zo’n klik met Holland hadden en dat ik hem wel kon overnemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik ben meteen in de auto gestapt om hem op te halen. Toen ik aankwam met mijn kleine tweepaards vrachtwagen kwam ik tot de conclusie dat Holland daar helemaal niet in paste. Het gekke was dat Holland er direct inliep, zich opvouwde in de vrachtwagen en ging staan alsof hij wilde zeggen; ‘Maakt niet uit, ik ga met jou mee. Rijden maar.”
Nadat Wesley Holland had opgehaald is hij weer rustig begonnen met de training. “We hadden even tijd nodig om elkaar weer te vinden. Holland was zijn vertrouwen weer wat kwijtgeraakt en zat niet lekker in zijn vel. Maar door de training en het management om hem heen zo goed mogelijk op hem aan te passen begon hij weer op te knappen en kwam zijn vertrouwen weer terug."
Goed management en een gevarieerd rantsoen
Over het management rond Holland vertelt Wesley; “Holland is een echte doener, hij wil graag uit de box. S’morgens mag hij er dan ook altijd als eerste uit en dan gaat hij eerst een half uur á 40 min in de molen. Zo tegen de middag vaak gaat Holland 20 min op de Vitafloor. De Vitafloor is een soort trilplaat die gebruikt wordt ter preventie van blessures en spierstijfheid. Voor Holland werkt dat heel goed omdat hij fysiek wat aandachtspunten heeft met zijn grote lijf. Wanneer hij op de Vitafloor staat krijgt hij altijd een kruiwagen met hooi voor zijn neus, zodat hij mooi de hals naar voren strekt om te kunnen eten. De Vitafloor is goed voor zijn benen en pezen, maar ook voor zijn bovenlijn. Door de trillingen wordt hij mooi los en soepel. Na de middag mag ie altijd nog een paar uur in de wei. Het liefst werk ik eerst met hem voordat hij op de wei gaat, want hij kan nogal fris zijn."
Holland krijgt daarnaast een vrij gevarieerd rantsoen; “S’morgens krijgt Holland als eerst om 7.00 voordroogkuil. Even later gevolgd door een schep Cavalor Pianissimo, een speciale mix voor parden die nerveus en snel gestrest zijn, en een schep Cavalor Fiberforce Action Pellet met wat lijnzaadolie. Wanneer hij tegen het einde van de ochtend op de Vitafloor gaat, krijgt hij weer voordroog kuil. Tussen de middag krijgt hij als lunch een schep natte zemelen en smiddags op de wei kan hij lekker grazen. Zo rond 16.30 krijgt hij weer een portie voordroogkuil en even later volgt nog een schep Pianissimo en Fiberforce Action Pellet.”
Therapie en afwisselende training
Holland gaat ook 1 x per 6 weken in de Equusir box, dit is een therapie box gebaseerd op bio-energetisch, gekleurd en infrarood licht. De Equusir box scant het paard en behandeld deze gelijk, zowel mentale als fysieke problemen. "Aanvankelijk was ik wat sceptisch over deze therapie, maar Holland heeft hier heel veel baat bij. Ook wissel ik de training zoveel mogelijk af intensiteit. Holland rij ik zeker wel 6 dagen per week, hij verveelt zich snel en dan wordt hij heel vervelend in de omgang en op de wei. Hij vindt het gewoon echt leuk om te werken en dan werk ik hem liever een keer wat lichter, dan dat ik hem een dag niet rij."
Hij wéét dat hij speciaal is
"Holland lijkt heel goed te weten dat hij bijzonder is. Sommige paarden doen iets met je en Holland is zo’n paard. Hij maakt al indruk door zijn formaat, maar de ontwikkeling die we nu samen door maken maakt de band ook alleen maar sterker. Hij wordt met de dag beter en hij zou zomaar wel eens mijn nieuwe Grand Prix topper kunnen worden. Hij vertrouwt mij en als ik zeg dat het goed is, dan wéét hij ook dat het goed is. Holland is een grote reus met een heel klein hartje, maar als je z´n vertrouwen en respect hebt, dan gaat ie voor je door t vuur."
~If you have gained the trust of a horse you have won a friend for life~
Комментарии