top of page
Search

Hoe je een goede ruiter moet zijn...

Writer: Jasmijn de BruijnJasmijn de Bruijn

Updated: May 15, 2020

Wees een échte ruiter, sportief, maar niet té sportief natuurlijk. Ga op wedstrijd. Zorg dat je er piekfijn uitziet. Koop een KEP, laklaarzen, bling op je zadel, frontriem én op je rijbroek. Zorg dat je outfit en harnachement perfect matcht. Maar wees niet te opzichtig. Wees geen kermisattractie, daar houdt de jury niet van. Nee, zorg dat je presentatie verzorgd, maar bescheiden is. En zet een goede prestatie neer met je paard. Maar niet té goed. Want niemand houdt van uitslovers. Rij je proef met ontspanning. Maar niet met téveel ontspanning, want dan wordt het saai. Je rijdt toch niet op een manegepaard? Laat zien wat je kan! Zet die motor aan! Rij met lef en een beetje spektakel! OMG! Kijk die voorbenen zwaaien, je weet zeker niets van biomechanica? En het F.E.I. Reglement? Nooit van gehoord zeker!


Scoor dubbele winstpunten, maar hou het voor jezelf. Opschepper. De jury had vast een goede dag, denk nu maar niet dat je goed kan rijden. Zet je protocollen en lintjes op Facebook. Maar leg ze wel zo op elkaar dat lage cijfers of negatief commentaar niet zichtbaar is. Waarom loop je zo te koop met je prestaties? Aandachttrekker.


Koop een paard wat bij je past. Maar wel KWPN'er natuurlijk! En zo jong mogelijk. Want dan ben je pas een échte ruiter; als je je paard alles zelf hebt geleerd. Maar waarom heb jij zo’n jong paard gekocht? Daar ben je toch nog veel te onervaren voor? Je denkt zeker dat je alles al kan? Ja nu is je paard ongehoorzaam. Pak hem eens aan! Doe eens wat! Hij neemt je in de maling! Ja, maar niet zo hard natuurlijk. Zie je niet dat je paard getraumatiseerd is? Hij heeft nog een onverwerkt trauma uit zijn vorige leven.


Schakel een medium in. Geef hem bachbloesemtherapie, homeopathie, essentiële oliën. Behandel hem met een Lechnerantenne, bioresonatietherapie, edelsteen- en bloedzuigertherapie. Schakel een osteopaat in, een fysiotherapeut, een fasciatherapeut, een craniosacraaltherapeut, een bitfitter, een zadelmaker, een accupunturist, een natuurgeneeskundig therapeut, een holistisch voedingsdeskundige en een barefootadviseur. Is je probleem nou nog niet opgelost? Zweefteef. Ga gewoon eens goed les nemen. Zoek een goede instructeur. Nee, niet die, want die snapt er niets van.


Train je paard klassiek, modern, academisch, natural, holistisch, atletisch, vierdimensionaal, freestyle, gecenterd... Maar rij hem niet met zijn neus té ver voor de loodlijn natuurlijk. Hij mag best wat ronder. Maar wat doe je nu? Je paard loopt achter de loodlijn! Dierenbeul! Rollkürjunkie! Rijd je paard voorwaarts, maar ga niet te snel. Want je moet langzaam rijden, anders komt hij niet op het achterbeen. Rij je paard lang en laag. Maar niet té laag. Ja nou valt hij uit elkaar en helemaal op de voorhand. Amateur!


Richt je paard recht. Een rechtgericht paard krijg je echt niet door alleen maar in het bos te rijden he? Nee dan moet je serieus trainen. En je verdiepen in biomechanica, rijtechniek, leerprincipes, sportfysiologie... Zit je nou de hele tijd online webinars te volgen? Nerd. Dan heb je het echt verkeerd begrepen he? Paardrijden leer je door te dóen. Trial and error, ‘dust yourself off and try again’. Lig je er nou alweer naast? OMG, Kansloos.... Heb gewoon eens een beetje lol met je knol! Ga je nu alwéér het bos in? Weet je wel hoe slecht dat mulle zand is? Straks heeft je paard een peesblessure.

Je bent te dik, te dun, te lang, te kort, te oud, te jong, te slim, te dom voor je paard. Wees niet te zwaar voor je paard, maar zorg dat je niet té dun bent. Want te dunne ruiters zitten als houten klazen. Maar blijf wel eten, want mensen die niet eten worden chagrijnig, en daar zit niemand op te wachten. Haal gewoon eens een lekker broodje kroket in de kantine. Ga je die echt opeten? Weet je wel dat daar paardenvlees in zit?


Hou je paard natural, lekker 24/7 buiten. Maar hij mag niet in de regen staan, want dat is zielig. Waarom heeft je paard van die dikke haren? Zo kan hij zijn warmte toch niet kwijt? Dik haar is lelijk, en onpraktisch. Dus scheer dat paard. Met creatieve patronen. Heb je nu echt een playboy logo op zijn kont geschoren? Sjezus wat kinderachtig. Rijd barefoot, rijd bitloos. Koop een boomloos zadel, een carotstick, een micklem, hoefschoenen, een touwhalster, een cd met de 7 games of Parelli, een slowfeeder. Volg een dagcursus natuurlijk bekappen én teugelloos rijden. Maar wordt niet zo’n grijzewollensok. Doe even normaal zeg, wordt je nu zo’n zeikwijf die bij alle paarden op ijzers in huilen uitbarst en hoefbevangen paarden wil redden? Oh my God, zo irritant! Rij gewoon met bit, dat stuurt een stuk makkelijker. Alleen; ga je echt rijden met dát bit? Weet je wel hoe gevoelig de lagen van je paard zijn?


Wees niet zo arrogant, jij bent echt alleen maar met jezelf bezig he? Wees eens aardig, help een ander ook eens. Geef je nou zomaar ongevraagd advies? Zo onbeschoft jij... Hou je mond, je weet echt niet meer dan een ander. Ken je plek en wees bescheiden. Niet zo betweterig. Niet zo luid. Niemand wil een amazone op stal die beter rijdt dan de rest. Als je erbij wil horen, mag je niet anders zijn dan de rest. Pas je aan, maar volg je eigen weg, hou vast aan je eigen principes. Focus je op je paard. Je paard is de spiegel van je ziel. Kijk je nu alleen maar naar je paard omdat je jezelf in de spiegel wil zien? Narcist!


Heb jij er ook last van als een stalgenootje een negatieve opmerking maakt over je paard of jouw rijden? Schiet je altijd direct in de verdediging? Of klap je dicht? Dit zijn allemaal reacties die het gevolg kunnen zijn van een negatieve opmerking die je krijgt. Want wat kan het hard aankomen: iemand die zomaar even opmerkt dat je paard voor geen meter loopt, terwijl jij er uren training in hebt zitten. Met kritiek of negatieve feedback omgaan is een verhaal apart. Vaak overvalt het je en wordt er zomaar even een pijnpunt aangeraakt waardoor je snel in de emotie kunt schieten. En dichtklappen of in de emotie schieten is meestal niet zo handig als je met paarden omgaat.

Hoe ga jij om met gevraagde en ongevraagde kritiek? Kun je het makkelijk van je af laten glijden? Of raakt het je?


 
 
 

Comments


bottom of page